Hvor tidligt kan man give sine børn pligter?

Kære Dorte Bærentzen 
Hvor tidligt kan man give sine børn pligter? Min mand og jeg er meget uenige om det da jeg godt mener at børnene kan hjælpe til og min mand mener at børnene skal være neget ældre.
Hilsen Maj mor til Petrine 5år og Niels 2 år

Kære Maj 
Børn kan ret tidligt hjælpe til derhjemme og det er en god ide at starte tidligt. Børn synes det er sjovt at deltage men kravene skal selvfølgelig ikke overstige barnets evner. 2 årige kan sagtens bærer deres bestik eller gaffel til middagsbordet og retur efter maden. Lav en leg ud af det så lærer dine børn bedst. Børn leger ikke for sjov skyld. Al leg er en træning til noget barnet skal bruge senere i livet. Pligter er således det der gør at børn opbygger selvdisciplin, som de skal bruge i sociale relationer, i skolen og senere på en arbejdsplada. Vær ikke bange for at stille aldersvarende krav. Nogen forældre opfatter desværre det at stille krav til sit barn som straf , men faktisk er det et udtryk for omsorg or deltagelse i barnets udvikling.

Så begynd tidligt og øg kravene med alderen. Leg det ind med det helt lille barn og vær tydelige når du stiller krav. Når børn er i 6 års alderen kan det ikke nytte noget at sige: ”vil du være sød, at bære din tallerken ud.” Svaret er ofte nej fordi kravet er uklart. Væn dig til at tale tydeligt feks :” Jeg vil gerne have at du stiller din tallerken ud i køkkenet.” Hvis du synes det er svært at stille krav til dine børn så begynd i det små og så både du og børnene vokser med opgaven. Din datter Petrine på 5 år kan sagtens være med til borddækning, hjælpe med at snitte grøntsager, hænge sit udetøj op osv. Lav nogle faste ritualer omkring dette så det ikke kommer som en overraskelse hver dag. Din søn Niels kan også sagtens selv hænge sit ude tøj op, bære ting til middagsbordet og hjælpe til med de ting du synes er relevant. Nøjes med 3-4 krav du ved du kan holde fast i i stedet for 20 regler du ikke orker at håndhæve. Du gør jer alle sammen en tjeneste ved at være bevidst om at stille krav. Tro mig det er for sent når de er teenagere.

De bedste hilsner
Dorte Bærentzen

Kontakt mig for terapi og rådgivning

Kontakt