Mor er den bedste i verden

Interview til ugebladset "Alt for damerne" maj. 2011

Mere ansvarsfuld, mere tålmodig og mere effektiv. Det er bare få af de kundskaber som morrollen giver dig, og som du snildt kan udnytte på jobbet. Og måske udnytte til at turde tage springet til at blive selvstændig og opnå mere fleksibilitet i forhold til job og familie?

“Det er som om verden bliver lidt større, når man bliver mor. Når du er single og ikke har børn, så er du centrum i dit eget liv og har en tendens til at se unuanceret på mange ting. Når du bliver mor, så tænker du pludselig over forurening, hvor dårligt det er, at der ikke er flere elevatorer til barnevogne i metroen, hvilke politiske partier, der går imod nedskæringer på institutionsområdet og ja, bliver i det hele taget mere opmærksom på dine omgivelser, fordi de ikke kun vedrører dig, men nu også det lille menneske, som du har ansvaret for”, siger familieterapeut Dorte Bærentzen skråsikkert efter mange års tæt kontakt til mødre via sin rådgivningspraksis. Desuden har hun, gennem mange år haft en del kvindelige ansatte, hvoraf mange af dem er mødre, der efter endt barsel er vendt tilbage på jobbet med en effektivitet og ansvarsfuldhed, som de ikke havde i samme grad før, de blev mødre. 

“Mødre vil jo godt hjem til deres børn i ordentlig tid. Og da det ikke er min fornemmelse, at mødre interesserer sig mindre for deres arbejde end før, ja så gælder det om at prioritere sin arbejdstid stramt og ikke fedte rundt i den samme opgave i lang tid ad gangen”, fortæller Dorte Bærentzen. Hendes råd til andre chefer er at lytte til de ønsker nybagte mødre har om måske at gå ned i tid, arbejde på skæve arbejdstider eller have hjemmearbejdsdage. Hun mener ikke, at det er udtryk for dovenskab, men at det er mødre, der simpelthen effektiviserer deres indsats, når det gælder arbejdet. Ligesom de er vant til at være effektive med tøjvask, oprydning, rengøring og indkøb i de få daglige stunder, hvor babyen sover.

Stil krav til chefen - eller bliv selvstændig
Bedre til at håndtere stress, løse konflikter, lytte, motivere og inspirere andre er flere af de positive egenskaber, som Dorte Bærentzen mener, at kvinder kan bryste sig af, når de bliver mødre. Og de mange talenter bør være nok mental ballast til, at flere mødre stiller krav til øget fleksibilitet på arbejdspladsen i forhold til at jonglere arbejdsliv og familieliv på en facon, så mødre slipper for evig dårlig samvittighed over ikke at slå til det ene og det andet sted.

“Det er dumt som udgangspunkt ikke engang at spørge sin chef, om det er okay med en hjemmearbejdsdag, fordi han sikkert vil svare nej. Mind dig selv om alle de kompetencer du har fået under barslen eller ved at have været mor i flere år, og bank kun på chefens dør”, siger Dorte Bærentzen og tilføjer, at hvis chefen ikke har meget tilovers for dine ønsker, så skal du måske begynde at læse jobannoncer.

“Generelt er arbejdsmarkedet ikke gearet nok til mødre. Vi har af åbenlyse grunde lov til at blive hjemme, når vores barn er syg, og alligevel kvier vi os ved at ringe og fortælle om endnu en mellemørebetændelse. Er barnet syg igen ugen efter, ringer vi helt stressede til bedsteforældre eller skændes med manden om, hvis tur det er denne gang til at blive hjemme. Børn er bare lig mere fravær, og det burde ikke udløse røde knopper og sved på overlæben hos mor, men det gør det”, fortæller Dorte Bærentzen.

Den oplagte løsning er at sige adios til vagtskemaer og chefer med hævede øjenbryn og bebrejdende blikke på uret, når du trækker i overtøjet og påbegynder dagens anden spurt ned til vuggestuen. Adios fast arbejde og goddag til et liv som selvstændig med fuld fleksibilitet i forhold til, hvornår du vil lægge dine arbejdstimer, og hvornår du vil hente dit barn. Hvis du ikke lige er i en branche, hvor det er muligt at blive selvstændig eller tjene nok til dagen og terminen som selvstændig, så er Dorte Bærentzen råd, at du minder dig selv om, at der skam findes masser af fantastiske mødre med 9-17-jobs:
“Få det bedste ud af din situation. Kig på dit barn. Hvis det trives og er glad, så er der ikke grund til at piske dig selv med dårlig samvittighed”. Børn kan klare mere end man umiddelbart tror. Det er ikke kun tiden der er vigtig når man er sammen med sine børn, det er måden man er det på.

Kontakt mig for terapi og rådgivning

Kontakt