Uge 10. Familien hvor mor sidder i fængsel for vold mod børnene

Ind af døren i dag kommer faren, med de 3 børn. Han ser bestemt ikke nyforelsket ud mere. Du godeste, siger jeg til ham, hvis det er dit forelskede ansigt, så tør jeg ikke tænke på hvordan du ser ud når det ikke går godt. Det går heller ikke godt, siger han. Jeg har i flere år forestillet mig hvordan det ville være at slippe af med den hidsige kælling og finde en ny sød dame. Så lykkedes det og, så går det af helvede til med børnene. Det er som om de ikke under mig at have det godt! Jeg har prøvet at snakke med dem, som du sagde, men det er som om de ikke hører efter.

Må jeg høre hvad du siger til dem? Jeg sagde: ”Jeg ved godt, at I synes det er mærkeligt at far har fundet en ny dame men hende har jeg altså tænkt mig at blive kæreste med. Hun er det bedste der er hændt for mig i mange år og jeg er rigtig glad når jeg er sammen med hende. Jeg håber at vi alle sammen kan få det godt sammen og hun siger at hun synes at I er rigtig søde”

Hvordan reagerede børnene på den sang? Ja, det er det mærkeligt, siger han. De reagerede faktisk slet ikke. De surmulede og sagde faktisk ikke noget, så jeg kunne godt mærke at jeg blev irriteret på dem. Så det der råd med at fortælle børnene hvordan jeg har det, det virker sgu ikke!!

Nej, det forstår jeg. På den forklaring du har givet her tænker jeg, at de må sidde tilbage med mange spørgsmål. Feks siger du at det er det bedste der er sket for dig i mange år. Det må nødvendigvis rejse spørgsmålet hvordan du egentlig har det med deres mor og med dem. Du siger du har mødt en dame. Mon de ved hvordan sådan en ser ud? Du siger du vil være kæreste med hende, mon så små børn ved hvad det indebærer for dem og hvad skal der ske med deres mor. Selv om deres mor har mishandlet børnene, så er det altså den eneste mor-figur de kender, så mon ikke de spørger sig selv om hvad der nu skal ske. Hvilken en metode mon hun bruger? Din monolog overfor børnene har rejst flere spørgsmål end svar og jag kan godt forstå hvis de nu er usikre på hvad der skal ske, med jeres familie.

Så du skal på den igen: Fortæl børnene præcis hvad det kommer til at betyde for dem som børn og jer som familie nu hvor du har fået en kæreste. Fortæl dem hvad en dame er og hvad man skal og kan forvente sig af sådan én. Fortæl dem hvad der skal ske med deres mor og børnenes samvær med hende. Fortæl dem hvad det er der gør dig glad for damen og ikke mindst, hvad der gør dig glad sammen med børnene.

Du skal være konkret og bruge eksempler og hele tiden sikre dig at du bliver forstået. Samtalen er for børnenes skyld ikke din. De har bare brug for at vide hvad de kan forvente sig af dig, hende og fremtiden. Forudsigelighed og klarhed er nøgleordene her. De skal vide at det ikke er en ny mor de får men en ny kæreste du får. Og vær opmærksom på hvordan de ser ud når I taler sammen. Hvis børnene ser kede ud af det eller sure, så sig det: jeg synes du ser ked ud af det. Er du det? Jeg synes du ser sur ud, er du det? Osv. På den måde hjælper du børnene med at sætte ord på de følelser de har.
Så på den igen og langsomt frem /Dorte Bærentzen

Kontakt mig for terapi og rådgivning

Kontakt